DSCN6020
 

Manapság igen sűrűn előfordul, hogy nincs időm főzni. Vagy ha főzni van is, a vásárlást nem tudom bepasszítani, ezért nem tudok mit főzni. Ráadásul, ha valaki meg van áldva (vagy átkozva?) az egzotikum hajhászásával, akkor időnként (elég sűrűn) MUSZÁJ valami ázsiait készítenie. Ha rövid a rendelkezésre álló idő, akkor általában sült tészta a menü, amihez gyakorlatilag bármit fel tudok használni, amit a hűtőben találok. Az sem igen szokott zavarni, ha csak vöröshagyma van otthon. Azonban nem olyan rég nagy bevásárlást eszközöltem, ami azt jelenti, hogy elmegyek a Négy Tigris Piac összes boltocskájába és bevásárolok szójaszószból, halszószból, szezámolajból és hasonló gyakran használt és sokáig elálló termékekből. Legutóbb kókusz levet is vettem (juice nem pedig milk) konzerv formájában, mert például Vietnámban sokszor használják főzőfolyadéknak. Ez megmentett egy hétköznap estét erős keleti kaja kiéhezéssel súlyosbítva. Stahl Juditosan csak benyúltam a polcra, és elővettem a kókuszlevet (merthogy az mindig van itthon ☺), mert eszembe jutott az is, hogy van egy kis csirke fagyasztva a mélyhűtőben. E voilá, gyors, könnyű, finom vacsora.

Hozzávalók 4 személyre:

A marinádhoz:

120 g! gyömbér Julienne-re vágva (gyufaszál)
apróra vágott chili, ízlés szerint, de mindenképpen kimagozva
1 ek apróra vágott fokhagyma
1 ek cukor
1 ek halszósz
1 tk őrölt bors
2 tk annatto mag olaj (a harcsapaprikás receptben leírtam hogyan kell készíteni)

800 g csirke, szerintem a felső comb a legfinomabb része, lehet mellehúsából is készíteni, de akkor nagyon figyeljünk, ne készítsük túl, mert az könnyen kiszárad.
A csirkét vágjuk kisebb darabokra, a fenti hozzávalókkal keverjük alaposan össze, majd hagyjuk marinálódni fél óráig. Ezt az időt ki tudjuk használni a rendrakásra, mosogatásra és rizs vagy rizstészta főzésre. Így evés után azonnal vissza tudunk menni dolgozni.

A főzéshez kell még:
Ízlés szerint halszósz, de minimum 1 ek
1 ek olaj
1 tk (vagy ízlés szerint) apróra vágott chili
1 ek apróra váhott fokhagyma
1 doboz kókuszlé (ez egyébként a friss kókuszban található folyadék, nagyon üdítő)

Agyag- vagy öntöttvas edényben melegítsük meg az olajat, mikor forró, tegyük bele a fokhagymát és a chilit. 1-2 perc után tegyük bele a csirkét is a marináddal együtt és jól forgassuk át. Mikor félig megsült, megpárolódott, öntsük fel e kókuszlével, hogy éppen ellepje, majd fedjük le és közepes lángon főzzük 10-15 percig. Mikor kész tegyünk hozzá ízlés szerint halszószt, egy icicpicit forraljuk még együtt, majd párolt rizzsel vagy rizstésztával tálaljuk. Ha éppen akad otthon tehetünk rá pár vietnámi bazsalikom levelet.