Category Archives: Blog

Welcome to Taipei

“Vannak olyan helyek, amiket egyből megszeret az ember. Taipei asszem pont ilyen. Mindenhol kínai kaja szag van, a sarkon egyből van egy leveses, az utca végén az éjszakai piac, de nincs sehol mocsok és nem akarnak folyton átverni” – Éva.

Szóval megérkeztünk. A reptéren nem nyomult ránk egyből 1000 illegális taxis, a taxis bácsi pontosan a kért helyre hozott, a  taximéter szerinti összegért. Tisztaság az utcákon. Az Airbnb szállással volt  ugyan gáz, nem is kicsi, 4 helyett csak 3 ágy, stb…, de a szállásadónk magától felajánlotta, hogy a teljes díj felét visszacsengeti jó taiwani dollárban. És ehető rámen már az első, kártyát is elfogadó éjjel-nappaliban is.

 

Az csak a hab a tortán, hogy nem volt semmi para a 15 órás úton a gyerekekkel, nem mi voltunk azok, akiket elismerésbe oltott utálattal a szemében néz az utasközönség a folyamatosan ordító csecsemő miatt. Reggel meg 8-ig aludtunk. Ígéretesen indul az első családos ázsiai utunk. Elsőre olyan ez mint egy Japánba oltott Kína. Köszi Csang Kaj-sek:)

Taipei by Morning

 

 

A legjobb Street Food díj margójára

Dining Guide Street Food dij 2014 Fotó: Balkányi László We Love Budapest

Dining Guide Street Food dij 2014 Fotó: Balkányi László WLB

 

Pár gondolat a tegnapi díjról, így a meglepetés és enyhe másnaposság elmúltával. Mert tényleg meglepődtünk, nem is kicsit. Május 2-án már két éves lesz a Funky Pho és ez idő alatt nem kevés jó hely nyitott a városban a kategóriánkban.

Az angolszász terminológiában Fast Casual-nek mondják ezt az étterem kategóriát, amely az USA-ban kezdte el a térhódítását 2007-től, tehát a válság kezdetétől. Az utóbbi években pedig nálunk is kezd szépen felpörögni. Azokról a helyekről beszélek, ahol minőségi, rendelésre készülő kaját ehetsz, csinos környezetben, de jellemzően pincér nélkül, gyorséttermes, önkiszolgáló rendszerben. Nagyon jó az ár/érték arányuk: jót eszel, de mégsem hagysz ott egy fél vagyont.

 

Tehát egyrészt azért örülünk, mert egy nagyon erős mezőnyben lettünk megméretve.

 

Másrészt pedig azért örülünk, mert lassan két év működés után pontosan látjuk, hogy miért esik meg olyan gyakran az, hogy kinyit egy jó hely, ami aztán hosszabb-rövidebb idő múltán elkezd szép lassan ellaposodni. Egy darabig eljárogatsz még megszokásból, de egy igazán szar kaja / otromba megnyilvánulás után felhúzod magad és hagyod az egészet a ‘csába.

Miért történik ez meg újra és újra? Mert kurva nehéz egy helyet a spiccen tartani. Hogyan maradsz tulajdonosként motivált, amikor a múlt vasárnapot az új legjobb barátoddal, a duguláselhárítóval töltötted, ezt meg, annak ellenére, hogy megígérted a gyereknek, hogy úszni viszed, a vízvezeték szerelővel. Mert a dugulás el lett ugyan hárítva, de két csőtörés árán. Ha nem vagy motivált, akkor nem az éttermen pörgeted az agyad, gyakran még szórakozás gyanánt is. Meg aztán nem fogod tudni a csapatodat sem motiválni azokon a szar napokon. És már indul is a lejtmenet.

Ráadásul egy idő után profi pénzügyesnek, könyvelőnek, adószakértőnek, marketingesnek, sales-esnek, HR specialistának és műszaki igazgatónak kell kiképezned magad amellett, hogy király kaják jönnek elő a konyhából. Mert ha nem, akkor az ezeken a területeken elb@szott lépések akár egyenként is képesek egy amúgy jól menő helyet bedönteni. Szóval sok mindenre kell odafigyelni, hogy hosszútávon is pörögjön a buli.

 

És most a reklámblokk: a jobbnál-jobb recepteken és sztorinkon kívül erről is szólni fog az idén megjelenő Funky Pho könyv, ami köszöni szépen jó úton halad :).

 

Szóval tényleg nagyon örülünk, mert a szakma két év után is azt gondolja, hogy jó úton járunk. Ezért szívélyes köszönet a zsűrinek és Dining Guide-nak.

Köszönet a Funky Pho csapatának, akik nap, mint nap harcba mennek a jó ügyért. És köszönet minden vendégünknek, mert nélkületek a Funky Pho pusztán egy szép gondolatkísérlet maradt volna. Úttörő becsszó, hogy ez után sem élünk vissza a bizalmatokkal! Peace.