Fast casual, az vajon mi? Létezik egy étterem kategória, amely az USA-ban alakult ki jó 15 éve és azóta széles e világon elterjedt és lassan hozzánk is elérkezik. A lényege két ponton ragadható meg:
1. önkiszolgáló
2. ennek ellenére minőségi ételeket ad, minőségi környezetben
Mivel a célunk nekünk is az, hogy előbb-utóbb összehozzunk egy ilyet, ezért a világban járva-kelve próbáljuk megfigyelni a fő játékosokat. Így mikor tavasszal újra az USA-ba szólított a kötelesség, próbáltam minél többet megnézni magamnak, még annak arán is, hogy néha kétszer kellett vacsoráznom (egyszer a tapasztalásért, egyszer a haverokkal) és ez az amúgy is „nagy”szerű amerikai étkezési szokásokkal súlyosbítva oda vezetett, hogy sok élménnyel meg kb. 4-5 kg-val gazdagabban tértem haza.

Első megálló: Atlanta

Noodles:
Nem fast casual, de azóta tetszik, mióta jó pár évet Atlantában dolgoztam, így a reptérről a szálloda felé be is ugrottunk. Ázsia ételbár levesekkel, tésztákkal. Pho és Jung Bong (koreai leves) volt a menü. Érdekes módon a pho-ba nem koriander, hanem talán thai bazsalikom jár, plusz szójacsíra és jalapeno chili helyett…hiába, közel van Mexikó. A levesbetét gombóc és marhaszelet is, yeahhh. Színe pirosas, ami nem standard, de az illata és íze a hagyományos vonalon mozog. Pálcika nincs, helyette villa meg persze a kínai jellegű kerámia kanál, fúziós konyha, na.

IMG 4274
Noodles

IMG 4282
pho tartozékok jalapenoval
IMG 4283
…és a pho

Chipotle:
Ha már a pho-hoz is jalapeno jár, nézzük meg mit tud a mexikói vonulat. Tipikus fast-casual cucc, átgondolt külső (rozsdás vaslemez, döntött falak) és belső design, frissen készített kajával. A taco és margarita rendben van, de azért messze nem az mint Mexikóvárosban. Rágyúrtak az újrahasznosíthatóságra rendesen. Ötletes a szalvéta és a rendelési lehetőségek tárháza: telefon, fax, iPhone app, internet…Gift card itt is menő.

IMG 4298
Chipotle belül
taco készülőben

IMG 4293
…és kívül

Panda Express:
Minőséginek pozícionált kínai, nem túl autentikus ízekkel. Ebédidőben tele. Gondos kiszolgálás, hezitálásomra válaszul fogpiszkálóra szúrva több kajába is belekóstolhattam, a döntést megkönnyítendő. A design része a nagy üvegajtós hűtőben elrendezett szép zöldségek, a kommunikáció központi eleme, hogy ezeket kézzel frissen aprítva tolják bele a wokba. Nem használnak MSG-t, ez király. Jó a formaruha.

IMG 4317
Panda Express kint
IMG 4319
…és bent

Moe’s Southwest Grill:
Szeretem a helyet, mert anno a Peactree Road Racen tök fasza pólókat dobáltak a futók közé, máig is hordom…futáshoz A quesadilla átlagos, de MSG mentes és egészségtudatos vonalon mozognak, az ételek tápértékét is feltüntetik szépen a szorgos mexikói kezek.

IMG 4339
tex mex királyság
IMG 4340
taco, quesadilla & co.

Ezeken kívül volt persze más hagyományos étterem is terítéken: Maggio’s, ahol király a homáros tagliatelle meg az Akina Sushi, ahol rendes sushit lehet enni és atlantai viszonylatban jó sokáig nyitva van (éjfélig). fast casual vonalon Yogli Mogli önkiszolgáló fagyizó és Which Wich subway klón.

Atlanta után egy röpke hét órás autózás után New Orleans következett, ahol a Mardi Gras előhétvégéjének őrülete mellett kulináris kalandokban is részem volt.