Az eredeti recept neve: banánlevélben grillezett tengeri hal. Így talán egy kicsit gusztábban hangzik, de nincs mit tenni, messze vagyunk a tengertől is, a banán levelektől is, és a belvárosi lakásunkban sem venné ki jól magát egy grill sütő. Bár nyakunkon a grill szezon és ez a recept lehet az egyik sztár.
Szerencsére több, mint hasonló ízhatást lehet elérni, ha a banánlevelet több réteg alufóliára cseréljük és 180 fokos sütőben pároljuk a csomagot. Tengeri halat lehet itthon kapni, de számomra teljesen bevált a harcsa. Arról nem is szólva, hogy egyébként is sok édesvízi halat fogyasztanak Vietnámban, egészen biztos vagyok benne, hogy ez a változat is előfordul valahol.
Banánlevelet szintén több helyen árulnak fagyasztva. Érdemes a Culinarisban, a Szép kis Indiában vagy valamelyik ázsiai élelmiszerboltban érdeklődni, kalandvágyóbbaknak pedig amúgy is kötelező a józsefvárosi piac, ahol szinte mindig van.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg hal
4 ek (thai) citromfű (kb. 2 szál)
4 ek mogyoróhagyma
2 ek fokhagyma
3 tk finomra aprított koriander levél (ha valaki nem szereti, akkor petrezselyem zöldje)
1 tk fekete bors
1 tk cukor
4 ek semleges olaj
8 ek rum (van egy elég rossz minőségű vietnámi rum, persze nem kötelező azt használni, de ne sütő rum legyen)
 

Készítsük elő a halat. A forma teljesen ízlés dolga. Használhatunk filét, szeletet vagy egész halat. Utóbbi esetben ne felejtsük el beirdalni.
A citromfüvet, mogyoróhagymát és fokhagymát egy mozsárban pépesítsük (egy korábbi posztban értekeztem a robotgép használatáról) és keverjük el a többi hozzávalóval, hogy egy laza pasztát kapjunk. Terítsük le a banánlevelet vagy az alufóliát, kenjük be a hal(szeletek) egyik, majd másik oldalát is, majd szorosan csomagoljuk be. Egész állat esetében a hasüregébe is kenjünk egy keveset. Ha alufóliát használunk, érdemes még egy rétegbe bugyolálni, hogy ne folyjon ki a finom lé. 
Faszénen 20 perc alatt megvan, ha sütőben készítjük és banánlevelet használtunk akkor 30 perc, ha alufóliát, akkor szintén 20 perc. Egész hal esetében lehet egy kicsit több. Ne felejtsük el félidőben megfordítani.
Párolt rizzsel és bors szósszal fogyasszuk.
 

Bors szósz:
3 zöldcitrom vagy kisebb citrom leve
½ tk cukor
1 tk só
1 tk őrölt feketebors
 

A hozzávalókat össze kell csak keverni. Én mindig egy kanállal több borsot teszek bele, szerintem isteni. Még van itthon Vietnámból hozott borsom, ami utánozhatatlan aromát ad ennek az ételnek is.

 

IMG 5142