Sertésborda leves rizstésztával
Hideg téli estén, munka után annyira, de annyira jól esik egy leves. Viszont késő van, vásárolni nem nagyon lehet, tartalmas, hosszú órákon át fővő húsleves készítése eleve kiesik. Mit tehet ilyenkor az ember lánya? Előveszi a kuktát.
1 kg sertésborda (oldalas)
5 cm gyömbér
1 vöröshagyma
1 nagy ek szárított garnéla
1 rúd fahéj
2 db csillagánizs
1-1 ek szójaszósz, halszósz
2 l víz
pár szem bors
só
200 g pho (lapos rizstészta)
A bordát a csontok mentén darabokra vágtam, az utolsó hat kis darabot félrettettem és 1-1 ek szójaszósz, halszósz és őrölt bors keverékében bepácoltam, amíg elkészült a leves.
A többi bordát forrásban levő vízben főztem két-három percig, majd kiöntöttem a levet és átmostam a húst és az edényt is. Majd feltettem hideg vízben lassan melegedni.
Közben a félbe vágott vöröshagymát és a gyömbért platnin megpörköltem, míg a külseje kapott egy kis égett köntöst, majd beletettem a levesbe.
Így jártam el a fahéjjal és a csillagánizzsal is. Tettem hozzá borsot, szárított garnélát, halszószt és a szójaszószt. Akinek van ideje, az most hagyja egy olyan két órát főni. Ha nincs, zárjuk le a kuktát. :)
Kb. negyven percet főztem, közben beáztattam a rizstésztát langyos vízbe és tettem fel vizet főni.
Mire Elkészült a leves, magas lángon körbesütöttem a bepácolt bordákat. Nem lesznek olyan puhák, mint a levesben főtt társaik, de ez most szándékos, a textúrák miatt.
2-3 marék bébispenót
2-3 marék felkockázott kínai kel levél
ízlés szerint szójaszósz, chili, halszósz, chiliszósz, citrom, újhagyma
A forró vízben 1 percig blansiroztam a feldarabolt kínai kelt, majd leszűrtem és mély leveses tálba tettem (Egy személyesbe. Mikor megjöttek a többiek, nekik is készítettem külön-külön egy tállal). Így jártam el a rizstésztával is. Tettem rá húst, mindkét fajtából, újhagymát majd felöntöttem 5 dl levessel.
És mivel a bébispenótot az előbb elfelejtettem, most csak rászórtam.
Aztán lehet ízlés szerint ízesíteni a fentebb felsorolt dolgokkal. Kb. két liter leve lett neki és a kis művemmel végül négyen ettük degeszre magunkat. Cakli-pakli megvolt másfél óra alatt, ami még mindig egy kicsit soknak tűnhet, de bizonyos vágyakat muszáj kielégíteni.