IMG 8468
 

Hideg téli estén, munka után annyira, de annyira jól esik egy leves. Viszont késő van, vásárolni nem nagyon lehet, tartalmas, hosszú órákon át fővő húsleves készítése eleve kiesik. Mit tehet ilyenkor az ember lánya? Előveszi a kuktát.

1 kg sertésborda (oldalas)
5 cm gyömbér
1 vöröshagyma
1 nagy ek szárított garnéla
1 rúd fahéj
2 db csillagánizs
1-1 ek szójaszósz, halszósz
2 l víz
pár szem bors

200 g pho (lapos rizstészta)

A bordát a csontok mentén darabokra vágtam, az utolsó hat kis darabot félrettettem és 1-1 ek szójaszósz, halszósz és őrölt bors keverékében bepácoltam, amíg elkészült a leves.

IMG 8399
 
IMG 8443
 

A többi bordát forrásban levő vízben főztem két-három percig, majd kiöntöttem a levet és átmostam a húst és az edényt is. Majd feltettem hideg vízben lassan melegedni.
Közben a félbe vágott vöröshagymát és a gyömbért platnin megpörköltem, míg a külseje kapott egy kis égett köntöst, majd beletettem a levesbe.

IMG 8417
 

Így jártam el a fahéjjal és a csillagánizzsal is. Tettem hozzá borsot, szárított garnélát, halszószt és a szójaszószt. Akinek van ideje, az most hagyja egy olyan két órát főni. Ha nincs, zárjuk  le a kuktát.  :)

Kb. negyven percet főztem, közben beáztattam a rizstésztát langyos vízbe és tettem fel vizet főni.

IMG 8436
 

Mire Elkészült a leves, magas lángon körbesütöttem a bepácolt bordákat. Nem lesznek olyan puhák, mint a levesben főtt társaik, de ez most szándékos, a textúrák miatt.

IMG 8444
 

 
2-3 marék bébispenót
2-3 marék felkockázott kínai kel levél
ízlés szerint szójaszósz, chili, halszósz, chiliszósz, citrom, újhagyma

A forró vízben 1 percig blansiroztam a feldarabolt kínai kelt, majd leszűrtem és mély leveses tálba tettem (Egy személyesbe. Mikor megjöttek a többiek, nekik is készítettem külön-külön egy tállal). Így jártam el a rizstésztával is. Tettem rá húst, mindkét fajtából, újhagymát majd felöntöttem 5 dl levessel.

IMG 8464
 
 
IMG 8458
 
IMG 8468
 

És mivel a bébispenótot az előbb elfelejtettem, most csak rászórtam.

IMG 8472
 

Aztán lehet ízlés szerint ízesíteni a fentebb felsorolt dolgokkal. Kb. két liter leve lett neki és a kis művemmel végül négyen ettük degeszre magunkat. Cakli-pakli megvolt másfél óra alatt, ami még mindig egy kicsit soknak tűnhet, de bizonyos vágyakat muszáj kielégíteni.