A vonzás törvénye vagy a szelektív odafigyelés (a szelektív hallás nyomán) volt egy olyan két hetem, mikor folyton olyan receptek jöttek velem szemben, amelyekben szárított hal szerepelt. Szívesen játszadoznék vele, azonban a termék (feltételezett) ára mindig megakadályozott a tovább lépésben. Mígnem egy napon éppen a szingapúri szakácskönyvemet lapozgattam és ezt a sült rizs receptet olvastam.

IMG 8360
 

Igaz, hogy szárított halat és friss garnélát írt az eredeti, de megcsikordult az agyamban valami. Miért ne lehetne a szárított hal helyett szárított garnélát használni, kihagyni a frisset és így redukálni az árát. Nos, örömmel jelentem, hogy lehet. Ráadásul jól működik. Még ráadásabbul egy kis zacskó szárított garnéla, ha jól emlékszem 400 forintomba fájt és az is kiderült, hogy egy zacskó 4×8 adagra elegendő. Hogy ez hogy lehetséges? Elmondom a recept után, tanulságos :D :D :D

Hozzávalók:

3 ek olaj
¼ – ½ csésze szárított garnéla, de ½-t csak az tegyen bele, aki szereti az (nagyon) intenzív garnéla ízt!
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma (opcionális)
fél csirkemell
3 tojás, felverve
4 csésze (kb 80 dkg) másnapos, főtt! rizs
Pár ek szójaszósz (ízlés szerint)
Só, bors
Szezámolaj, ízlés szerint
1 csésze szójabab csíra
2 újhagyma
kb 15 dkg okra
2 db kisebb répa

IMG 8330
Okra
IMG 8341
Más néven lady finger

Az úgy történt, hogy mivel még sohasem használtam szárított garnélát, nagyvonalúan egy fél csészényit használtam a rizshez, hogy legyen íze. Lett. Rendkívül intenzív.
Szerencsére szeretem, de inkább fűszerként kell rá gondolni és kevesebbet tenni bele, hogy a többi hozzávaló íze is átjöjjön. Legközelebb én is így csinálom.
A másnapos rizs jelentése, hogy előzőnap főtt rizst használni jobb, mint frisset. A sült rizs alapvetően a maradékok felhasználásának gazdaságos volta miatt jött létre, nem mellesleg az állaga is jobb lesz.
És a lényeg. A négy csésze rizs már megfőtt rizst jelent. Mivel nekem nem volt otthon másnapos rizsem, valamiért eszembe sem jutott ez az egyszerű dolog és ezért megfőztem négy csésze nyers rizst, ami óriási mennyiséget eredményezett. Szóval három napig ettük ketten. Egyébként ezért is fért el benne a fél csésze szárított garnéla.
Amúgy a zöldségeket is lehet szabadon variálni. Nekem most volt okrám, mert a Józsefvárosi piacon járkálva nem tudtunk neki ellenállni és vettünk egy csomaggal. Azt hiszem jó helyre került.

Ja, igen, az elkészítés:
A garnélát olaj nélkül pirítsuk forró serpenyőben vagy wokban egy percig, majd öntsünk hozzá egy kanál olajat és azzal együtt is pirítsuk egy percig, majd tegyük félre.

IMG 8365
 

Ha használunk hagymát, akkor kezdjük azt pirítani olajban, majd tegyük bele a csirkét és pirítsuk fehéredésig. Tegyük hozzá a fokhagymát is, majd szépen sorban a zöldségeket, kivéve az újhagyma zöldjét. Tegyük hozzá a felvert tojást is és kevergessük, mint egy rántottát. Ha megsült a tojás tegyük hozzá a rizst. Forgassuk össze.

IMG 8371
 

Mikor átmelegedett tegyük hozzá a szójaszószt és a garnélát és az újhagyma zöld részét és forgassuk össze. Tehetünk hozzá szezámolajat, ha szeretjük.
Ha szeretnénk, hogy valami még ropogjon benne, akkor a szójabab csirát is a vége felé tegyük bele. Darabolással együtt 20 perc alatt készen van, köretnek és főételnek is kitűnő.

IMG 8372
Na, ebből az adagból lett kettő :)