IMG 8497
 

Eretnek gondolatnak tűnik, de minden nemzetnek megvan a maga gulyásleves adaptációja, tapasztalatból beszélek. A paprikás csirkével viszont már más a helyzet, hiszen abból esszenciálisan nem maradhat ki a paprika. És igen, a gulyásból kimaradhat, de nem kell velem egyetérteni. Amit viszont Koreában csinálnak paprikás csirke helyett, az a csirke mennybe menetele.

Nem kell hozzá sokkal több idő és sokkal több minden. Na jó, ez utóbbi annyira nem igaz, de a lényegét az ételnek itt is a paprika adja meg. A chili paprika. Az eredeti receptet itt olvashatjátok. Nekem sikerült egy nagyon sajátos verziót készítenem legutóbb és irtó büszke vagyok rá.

Az történt ugyanis, hogy nem volt itthon az a bizonyos koreai típusú chili paszta, ami arra felé olyan, mint nálunk a fűszerpaprika, minden háztartásban van, és elég gyakran használják. Csüggedten benéztem a hűtőbe, hogy mivel helyettesíthetném, nyilván semmivel, hiszen az olyan lenne, mintha az édes-nemest kurkumával váltanám ki, de irtó nagy mákom volt. Két egyforma üvegen akadt meg a szemem.
Ezek voltak:

IMG 8484
 

Az egyik biztosan ismerős (megjegyzem, nem értem miért kell minden készítményüknek ehetetlenül sósnak lennie), a másik egy kínai asztali szósz, aminek sajnos nem tudom a nevét. Nem szándékozom megtanulni kínaiul, magyarul pedig csak annyi volt ráírva, hogy chili szósz. Nos, ennél egészen biztosan jóval több. Szecsuáni bors, még vagy egy sereg fűszer és szezámolaj biztosan van benne. Az egésznek olyan esszenciálisan „kínai” íze van, hogy bele kell szeretni, azonnal. Erre az üvegre esett a választásom.

És még valami. Bár nagyon szeretem az erőset, őrült nem vagyok, így megelégedtem a zöld chili és a kínai chili szósz csípősségével és a chili pelyheket olajos, török paprika pehellyel helyettesítettem, ami azért nem a veszett kategóriába tartozik. A végeredemény így is éppen, hogy nem könnyfakasztó.

IMG 8489
 

Hozzávalók:
1 kg csirke darab (én alsó és felső combokat használtam)
fél bögre szójaszósz
negyed bögre nagyon apróra vágott fokhagyma (ha valakinek nincs türelme hozzá, lehet zúzni is)
negyed bögre kínai chili szósz
negyed bögre olajos, török paprikapehely
1 ek cukor
1 bögre víz
2 kisebb fej vöröshagyma, nagyobb darabba vágva
2-3 szem krumpli, nagy darabba vágva
3-4 szál újhagyma

IMG 8490
 

A csirkét lábosba teszem, hozzáadom a nagy darabba vágott vöröshagymát, az előzetesen összekevert hozzávalókat (kivéve a krumplit és az újhagymát), és alágyújtok. Ne feledjük a vizet.
Viszonylag nagy lángon, fedő alatt nagyjából puhára párolom a csirkét, majd hozzáadom a krumplit. Mikor minden puha, készen van, tálaláskor pedig szórok rá újhagymát.
Így lesz egy egyszerű csirkepaprikás több dimenziós.

IMG 8501