Amivel neked lesz a legmenőbb ebéded az irodában

Pofon egyszerű, nagyon finom és irtó jól néz ki. A csomagolástervezés apró csodája. Japán eredetű, mint nagyon sok beteg dolog, de ez kivételesen hasznos, mivel meg lehet enni.

IMG 8134
 

Ez az onigiri, én csak rizsszendvicsnek hívom. Tulajdonképpen egy főtt rizsgolyó, amit meg lehet tölteni szinte bármivel. Különböző formákra lehet „gyúrni”, ami jó játék lehet gyerekeknek, esetleg gyerekpartira, de ha maradunk a felnőttesebb és elegánsabb változatnál, akkor mienk lehet a kollégáink csodálata legalább tíz percre. 

IMG 8152
 

A főtt sushi rizsnek vagy más rövid szemű fajtának van egy olyan remek tulajdonsága, hogy ha összenyomja az ember, akkor összeáll, sőt, formázható „tésztát” kapunk. A pálcika elterjedése előtt az volt a módja a rizs fogyasztásának, hogy golyókat formáltak belőle, majd kézzel a szájukba tették. Azt is hamar kitalálták, hogy ha a rizsgolyó közepébe tölteléket tesznek, akkor egy nagyon ízletes snack-et kapnak és ha ezt becsomagolják valamibe, például valamiféle levélbe, akkor később is meg lehet enni, sőt hordozhatóvá válik.
Később a tömegtermelés és egyéb érdekes problémák hatására az onigiri háromszög alakot vett fel, noriba, vagyis algalapba csomagolták, és hogy ne puhítsa meg a rizs fogyasztásig, feltaláltak hozzá egy csomagolást, ami annyira trükkösnek tűnik, hogy aki előszőr látja a kibontását, úgy nézi, mintha Rodolfo egyik bűvészmutatványát figyelné.
A hozzávalóktól ne ijedjünk meg, mindjárt el mondom hol lehet őket beszerezni, ráadásul nem drágák.

Hozzávalók 10 darabhoz:

4 csésze sushi rizs
1 dl rizsecet
1 ek cukor
1 tk só

5 db nori (algalap) félbevágva vagy ha magunkkal akarjuk vinni és kiváltani a csodálatot akkor 10 db előre, trükkösen becsomagolt nori.

IMG 8112
 

Töltelék:
Engedjük el a fantáziánkat.
Én most egy doboz konzerv tonhalat használtam és 10 dkg kimcsit (koreai csípős savanyított kínai kelkáposzta).
Azonban lehet bármilyen savanyúság, hal ( akár nyersen is, mint a sushiban) láttam már füstölt sprotnisat is, majonézes tonhalkrém vagy ha keletiesebbet akarunk, akkor sózott, pácolt lazac, savanyított, sózott szilva, stb., stb.

 
IMG 8113
 
IMG 8114
 

A rizst főzzük meg 1:1 arányú vízben: először mossuk át, hogy megszabaduljunk a felesleges keményítőtől és szennyeződésektől. Majd öntsük fel a vízzel. Erős lángon forraljuk fel a vizet egy kis sóval, majd ha felforrt, vegyük minimálisra a lángot és lefedve pároljuk kb. tíz percig, vagy amíg fel nem szívta a vizet. Ha meg van, akkor hagyjuk lefedve állni 5-10 percig.
Vagy szerezzünk be egy rizsfőzőt, hogy mindig tökéletes állagú legyen. :D
Ha használunk rizsecetet, keverjük össze a sóval és a cukorral, majd keverjük össze a rizzsel és várjuk meg míg kihűl a keverék.

IMG 8108
 

A formázást eddig kézzel csináltam, amivel semmi probléma nincs, kivéve, hogy vettem egy háromszög formát és most már nagyon profi és egyforma szendvicseket tudok készíteni.

Amennyiben kézzel dolgozunk, enyhén ecetezzük vagy vizezzük meg a kezünket, hogy ne ragadjon a rizs annyira, majd markoljunk egy kisebb darabot és nyomkodjuk a munkafelületen háromszög formára, kb. 1 centi vastagon. Pakoljuk rá vékony rétegben a tölteléket, majd egy másik adag „rizsmasszával” fedjük be.
Ha frissen elfogyasztjuk burkoljuk be egy fél noriba és azonnal tálaljuk. Ha sikerült trükkösen csomagolt norit vennünk, akkor a használati utasításnak megfelelően (szép, fotós illusztráció a zacskó hátoldalán) burkoljuk be és fogyasztásig tegyük hűtőbe. 

IMG 8111

Ha mániákusságunk miatt beszereztük a háromszögformát, akkor nyomkodjunk rizst a forma aljába, tegyük rá a tölteléket, nyomkodjunk a tetejére rizst, nyomjuk össze a forma fedelével és csomagoljuk a fentiek szerint.

IMG 8122
 
IMG 8126 1
 
IMG 8128
 
IMG 8134 1
 

A munkahelyen pedig gyűjtsük be az elismerő bókokat.

Vásárlás: sushi rizst és norit, manapság már nagyobb szupermarketekben is lehet venni. Ha keletiesre akarjuk venni a figurát, akkor viszont érdemes ellátogatnunk valamelyik specialitás boltba (Ázsia bt. Kínai élelmiszer boltok, például a Rákóczi téri csarnoknál), ha pedig hordozhatót szeretnénk, akkor a Kapy út és a Törökvész út sarkán található Koreai-Japán Élelmiszerboltban megtalálunk mindent.
A rizsecetet szokták almaecettel helyettesíteni, de teljesen ki is lehet hagyni a receptből.

IMG 8135
 
IMG 8136
 
IMG 8137
 
IMG 8138
 
IMG 8139