Uborkasaláta ázsiai módra
Nem olyan régen ünnepeltük a sógorom születés napját. E jeles alkalomból ellátogattunk a kedvenc- és szerintem jelenleg legjobb budapesti kínai étterembe, a Milky Way-be, amiről itt már megemlékeztem. Velünk tartó barátnőmnek nagyon ízlett a kínai uborkasaláta, mely nem egy trükkös dolog, mégis egy kicsit más, mint a hagyományos cukros-ecetes. Persze cukros-ecetes ez is, de némi csavarral. Már régóta készítek hasonló uborkát a Bap Story nevű koreai blog receptje alapján, s bár ez a recept koreai, nagyon hasonlóan készítik Kínában is. Mivel fokhagyma függő vagyok, általában háromszoros mennyiséget teszek bele, de ezt csak erős gyomrúaknak ajánlom, mivel némi hascsikarással járhat.
Koreai uborkasaláta (Oee Muchim)
1 kígyóuborka 1 ek só
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 szál újhagyma apróra vágva
chilipehely, opcionális
2 tk rizsecet
2 tk cukor
1 tk pirított szezámmag
1 tk szezámolaj
Elkészítése: az uborkát felszeleteljük olyan formára, ami nekünk tetszik, nekem a hasáb jött be, így még ázsiaiasabb hatása van. Megsózzuk, és állni hagyjuk, míg előkészítjük a mártást. Az ecetet a cukorral addig keverjük, amíg az utóbbi fel nem olvad. Én már ilyenkor bele szoktam keverni a szezámolajat, mert akkor a kevergetés miatt egy finom emulzió jön létre. Hozzáadjuk a fokhagymát, újhagymát, szezámmagot és a chilit, majd jól összekeverjük a lecsöpögtetett uborkával, hogy egyenletesen bevonjon minden darabkát.
Néhány megjegyzés: A legfinomabb fürtös uborkából, de az nem mindig kapható a piacon, viszont készítettem már kovászolni való uborkából is, úgy is nagyon jó. A fokhagymát lehet préselni, szerintem vágva esztétikusabb. Aki nem szereti annyira hagymásan, elég, ha csak a zöldjét teszi bele.
Ha az őrölt chilit friss, csíkokra vágott, friss chilivel helyettesítjük, akkor kínaiasabb lesz, persze akkor ki kell hagyni belőle a szezámmagot, ami szerintem az egyik vonzereje ennek a salátának. Viszont ha hajszálvékonyra vágott gyömbért teszünk bele, akkor ismét egy új dimenzió tárul fel előttünk. A hajszálvékonyt itt nem szeletre értem, hanem a gyufaszálra vágott gyömbér hajszálvékonyított formájára.
Nos, azt egy kicsit elrontottam: az őrölt chili valójában chili pehely. Mindjárt javítom is.