Nem olyan régen ünnepeltük a sógorom születés napját. E jeles alkalomból ellátogattunk a kedvenc- és szerintem jelenleg legjobb budapesti kínai étterembe, a Milky Way-be, amiről itt már megemlékeztem. Velünk tartó barátnőmnek nagyon ízlett a kínai uborkasaláta, mely nem egy trükkös dolog, mégis egy kicsit más, mint a hagyományos cukros-ecetes. Persze cukros-ecetes ez is, de némi csavarral. Már régóta készítek hasonló uborkát a Bap Story nevű koreai blog receptje alapján, s bár ez a recept koreai, nagyon hasonlóan készítik Kínában is. Mivel fokhagyma függő vagyok, általában háromszoros mennyiséget teszek bele, de ezt csak erős gyomrúaknak ajánlom, mivel némi hascsikarással járhat.

DSCN6076
 
 

 

Koreai uborkasaláta (Oee Muchim)

1 kígyóuborka 1 ek só
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 szál újhagyma apróra vágva
chilipehely, opcionális
2 tk rizsecet
2 tk cukor
1 tk pirított szezámmag
1 tk szezámolaj

Elkészítése: az uborkát felszeleteljük olyan formára, ami nekünk tetszik, nekem a hasáb jött be, így még ázsiaiasabb hatása van. Megsózzuk, és állni hagyjuk, míg előkészítjük a mártást. Az ecetet a cukorral addig keverjük, amíg az utóbbi fel nem olvad. Én már ilyenkor bele szoktam keverni a szezámolajat, mert akkor a kevergetés miatt egy finom emulzió jön létre. Hozzáadjuk a fokhagymát, újhagymát, szezámmagot és a chilit, majd jól összekeverjük a lecsöpögtetett uborkával, hogy egyenletesen bevonjon minden darabkát.

DSCN6079 1
 

Néhány megjegyzés: A legfinomabb fürtös uborkából, de az nem mindig kapható a piacon, viszont készítettem már kovászolni való uborkából is, úgy is nagyon jó. A fokhagymát lehet préselni, szerintem vágva esztétikusabb. Aki nem szereti annyira hagymásan, elég, ha csak a zöldjét teszi bele.
Ha az őrölt chilit friss, csíkokra vágott, friss chilivel helyettesítjük, akkor kínaiasabb lesz, persze akkor ki kell hagyni belőle a szezámmagot, ami szerintem az egyik vonzereje ennek a salátának. Viszont ha hajszálvékonyra vágott gyömbért teszünk bele, akkor ismét egy új dimenzió tárul fel előttünk. A hajszálvékonyt itt nem szeletre értem, hanem a gyufaszálra vágott gyömbér hajszálvékonyított formájára.

One thought on “Uborkasaláta ázsiai módra

  1. Nos, azt egy kicsit elrontottam: az őrölt chili valójában chili pehely. Mindjárt javítom is.