Banh Cuon - Fától az erdőt

02 Sep  0 Blog

Míg Ázsiában éltünk nem igazán vettük észre ezt az ételt. Lehet, hogy túl sok mindenre kellett figyelnünk. Aztán megláttuk Hanoiban ezt:

Majd észrevettük, hogy gyakorlatilag minden sarkon van egy Banh Cuon árus. Majd észrevettük, hogy egész Dél-kelet Ázsiában imádják ezeket a gőzölt rizspalacsintákat. A ronda és finom  kategória nyertese. Az íze és állaga nehezen leírható (pontosabban leírható, de nehezen elképzelhető). Muszáj kipróbálni.

Miután több főzőiskolában is megtanultam az elkészítésének fajtáit, gondoltam itthon is menni fog. Pont két éve kísérletezek vele. Még a vietnami barátnőm anyukájához is elmentem, hogy a házi változatot megtanuljam. Az eredeti vásznas gőzölés nem jött be (így készül egyébként a hagyományos rizstészta is), barátnőm anyukájának high-tech felszereléséhez pedig nem jutottam hozzá. Ezért a külföldre szakad vietnamiak módszerét a serpenyőben párolást használjuk. Hogy jól sikerült-e? Nos, két év után már kénytelen volt neki.