A menüről

funky pho set
Most, hogy túl vagyunk az első két héten és a Street Food Show-n, kicsit lehet újra élni, összegezni és talán lassan mindenre jut majd idő. Például arra, hogy elmondjam mit is ehettek nálunk.

A menü röviden:

Funky Pho (forrázott marhahús pogácsával, ami a specialitásunk, forrázott hátszínnel vagy főtt marhalábszárral) : 1390.-

Rizstészta saláták (marhával, csikrével vagy tofuval) : 1390.-

Nyári tekercsek (csirkével, tofuval vagy sertés hús pogácsával) : 300/db

Hosszabban:

A Funky Pho egy teljesen autentikus, több, mint 4 órán át főzött, marhahús leves, dél-vietnami stílusban előadva. Erre az a jellemző, hogy a városban kapható puritánabb észak-vietnámi változatokhoz képest több fűszert és zöldfűszert használunk, benne van a dzsungel fíling.

Mindent bele teszünk, amit kell. Például 27 liter léhez 20 kg marha csontot és 3 kg lábszárat, hagymát, gyömbért, vietnami fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget és még egy pár dolgot, ami bele való. Egyetlen dolgot nem fogtok nálunk a levesben találni, az az ízfokozó.

Ettől lesz nálunk minden más. Same, same, but different, ahogy a vietnami mondás tartja☺

A pho története lassan 200 éves, a mesterséges ízfokozót (monosodium- vagy natriumglutamát (kínai büfé szindróma, hmm?)) pedig 1908-ban fedezték fel Japánban. Mire meghódította a világot…Ma persze a legtöbb távol-keleti ételben úgy használják, mint a sót, az éttermek pedig arra használják, hogy a nem elég tartalmas levet felhúzzák vele. Mivel mi mindent beleteszünk, nem érezzük szükségét, hogy használjuk. Viszont annak, aki szereti vagy csak ízfokozósat evett eddig, hiányozhat, ezért kitettük búgatópor álnéven a pultra. Éljen vele, akinek szüksége van rá.

A feltétként pedig ajánljuk a Vietnámban elterjedt, de Budapesten egyedülálló fűszeres marhahús pogácsát, amelyet a rámert forró lé főz meg. Forrázott hátszínnel az itthoni vietnami helyeken is találkozhattok, de a fenti pho változatot csak nálunk kóstolhatjátok. És van a már “megszokott” benne főtt lábszár, ami attól ízletes, hogy minimum 3 órán át fő a fűszeres lében és így megszívja magát minden jóval, amitől pho a pho.

harom salataelol

A rizstészta saláta nálunk művész név, és egyszerűen zseniális. Létező vietnami ételeket fogtunk így csokorba. A lényegük a nagy adag szobahőmérsékletű rizstészta, rengeteg zöldség, saláta, fűszernövény és “feltétként” sütünk rá citromfüves marhát, gyömbéres csirkét vagy tofut, amit aztán vietnami salátaszósszal öntünk nyakon. Kivéve mondjuk a tofut, mert azt egy koreai tofuhoz való szósszal, amitől ez az általában kevésre értékelt alapanyag ellenállhatatlanná válik.

 MG 3806

A nyári tekercsek kevésbé szorulnak magyarázatra. Tulajdonképpen rizspapírba tekert saláták, van bennük rizstészta, fejes saláta, zöldségek. Lehetnek csirkések, tofusak vagy sertés hús pogácsásak. A sertés hús pogácsás a zseniális hanoi étel, a bún cha átirata. Az ötfűszeres, grillezett sertés pogácsák ott is és nálunk is bún tésztával (cérnametélt vékonyságú rizstészta), zöldségekkel és mártogatóssal fogyasztandóak, nálunk a rizspapírba csomagolva könnyebben szájba manőverezhetőek.

kave egy

A vietnami kávé igazi ínyencség. Mogyorós-csokoládés jegyeket hordoz, egy sajátos vietnámi szűrő szerkentyűvel készül és cukrozott sűrített tejjel fogyasztandó. Nyáron sok jéggel.

A fenti alapválasztékot hétről hétre kiegészítjük heti ajánlatokkal, úgy általában a Távol-Keletről. Így megtalálhatók lesznek más szerelmeink is Koreából, Japánból, Kínából, vagy éppen Malajziából.

2 thoughts on “A menüről

  1. Pingback

  2. Tisztelt Szabolcsi Éva Asszony!

    Előszür is gratulálok “sreet food” éttermük kiváló minősítéséhez.

    A mai (2013.12.10.) Démagyarban megjelent interjú “Funky Phó” éttermükről felkeltette az érdeklődésemet. Magam, nem a vedeglátásban képzett és jártas lévén, orvos vagyok, és nyugdíjas, de 15 évet a távol-keleten, mint az Egészségügyi Világszervezet orvos alkalmazottja (Fülöp-szigetek, Kína, Vietnam, Laosz, Csendes-óceáni szigetvilág, stb.), dolgozva nagyon megszerettem, és első helyre sorolom a vietnámi (és átalánosságban az ázsiai) konyhát .

    Gondolom, a Délmagyar cikkel kapcsolatban már sokan keresték, mert ott felvetette a franchise lehetőségét. Ez engem is érdekelne. Sok kérdésem lenne, de ezt itt nem tenném fel. Ha olvassa ezt az emailt, kérem válaszoljon az annus.j@invitel.hu email címre. Az egészet komolyan gondolom. Persze, lehet, hogy lehetőségeimet meghaladják a kívánalmak. A körülméányekről és a feltételekről szertenék felvilágosítást kapni.

    Azt már tudom, hogy a Mozsár utcában van az étterem. Bár nem pesti vagyok, de ez nagyon jó választás.

    Üdvözlettel,

    Dr annus János,
    Szeged
    Traktor u. 13.