A Restaurant Day és a Fokhagymás szendvicshús (Thit Bánh Mi ó)

IMG 4612
Saigon – Banh mi az utcán :)

Ismét nagyon jó élmény volt az Étterem Nap. Köszönjük minden kedves látogatónak. Annyian voltatok, hogy a banh mi kb. fél háromra elfogyott. Örültünk is meg egy kicsit bánkódtunk, hogy pár embernek csalódást kellett okoznunk. Na de. Egyszer már zengtem ódákat itt a vietnami szendvicsről. Most saját készítésű csülköt és pástétomot tettünk bele, íme a csülök receptje:

(mivel elfelejtettem képet készíteni, ezért a fantáziátokra bízom magam. Meg a saigoni képeimre)

IMG 4614
 

Hozzávalók:

1 db kicsontozott, bőrös csülök
fűszerek: 3 nagy gerezd fokhagyma, most lehet passzírozni
1 teás kanál fekete bors, megpirítva, összetörve
púpozott tk só, 2 tk cukor, negyed teáskanál kínai 5 fűszer

A csülök bőrét vizsgáljuk át, hátha maradt rajta szőr, távolítsuk el, mint ahogy a nagyon vastag ina(ka)t is, mert rágósak maradnak. Ha túl nagy, akkor vágjuk kettőbe a csülköt.
A fűszerekből készítsünk pasztát, majd kenjük be vele a húsos részét a csülköknek. (Ha szeretnénk nagyon autentikusak lenni, akkor fessük be ételfestékkel pirosra a bőrt)

IMG 4613
 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A csülökdarabokat tegyük egy-egy alufóliára és szorosan tekerjük fel, és hajtsuk rá a fóliát.Tegyünk a sütőbe egy edényt, jó sok vízzel és sütőrácsra tegyük a csomgokat a vizes edény fölé.

Süssük másfél óráig. Ne aggódjunk, nem lesz ropogós a külseje, nem az a cél. Ha valkinek van húshőmérője, 80 fokosnak kell lenni a húsnak, mikor készen van.
Becsomagolva hagyjuk kihülni, majd becsomagolva tegyük a hűtőbe éjaszakára. Mindig hidegen szeleteljük, amilyen vékonyra csak tudjuk.

IMG 4615