Íme az első video blogbejegyzés. A Pozsonyi Piknikre készítettem nyári tekercset kóstolónak:

Ez az egyik legvonzóbb és legegyszerűbb vietnami étel, ami még talán a pho-nél is könnyebben befogadható. A sok zöldség és a zöldfűszerek óhatatlanul a frisseségre irányítják a figyelmet. Tulajdonképpen egy saláta, becsomagolva.

Sok féle hozzávalóval lehet készíteni, a legklasszikusabb, ha garnélát használunk fehérjeforrásnak, de a csirkés változat sem marad el mögötte.

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz)

15 db rizslap (nem a süthető fajta)

fél csirkemell, 1 csillagánizs, 3 cm fahéj

fél fej saláta

1 nagyobb répa

fél kígyóuborka

két marék üvegtészta (rizs vermicelli is lehet)

fél marék thai bazsalikom

A csirkemellett tegyük fel főni a csillagánizzsal és a fahéjjal sós vízben. Kb. 30-40 perc kell neki. Ha megfőtt, szedjük széthosszúkás csíkokra a szálak mentén. A levet eltehetjük más receptekhez, tulajdonképpen egy ázsiai csirkealaplé. (Természetesen nem rontja el, ha hagymát is főzünk bele, csak egy kicsit édesebb lesz.)

A répát vágjuk julienre (kb. gyufa méretű hasábok), az uborkát 8-10 centis hasábokra, a salátát szedjük leveleire, mossuk meg. Az üvegtésztát készítsük elő a csomagoláson jelzett módon, majd mindent készítsünk a kezünk ügyébe, plusz egy kis tál vizet.

A rizslapot nedvesítsük be, s amíg hajthatóvá ázik, egyengessük el rajta a hozzávalókat: a hozzánk közelebb eső végébe tegyünk egy salátalevelet, rá egy ujjnyi üvegtésztát, elé répát, az elé thai bazsalikomra helyezett uborkát, majd elé egy ujjnyi csirkemellet. Hajtsuk a töltelékre a lap szélét, majd amilyen szorosan csak tudjuk, tekerjük fel.

Figyelem: a beáztatott rizslap (és elkészült tekercs) ragad, amíg meg nem szárad. Vagyis, ha többet készítütünk el előre, akkor úgy helyezzük el őket, hogy ne érjenek egymáshoz, különben kiszakadhatnak.

Ez az étel legjobb frissen, ha elő vannak készítve az alapanyagok, akkor gyorsan elkészül. Ha mégis hamarabb megcsináljuk őket, takarjuk le egy nedves konyharuhával, különben kiszárad.

Alapjáraton egy halszószos mártogatóba kell mártogatni, kvázi így kerül rá a “salátaöntet”. Mivel ezek a tekercsek a Pozsonyi Piknikre készültek, bepácoltam a répát ebbe a szószba, így lett kerek. A szószról egy kicsit később értekezek, addig lehet ezt a receptet használni.

És a thai bazsalikom helyett lehet mentát használni, vagy hívőknek koriandert.