Pho, Funky Pho és egy mózeskosár

IMG 9575
 

Emberek, ha egy újdonsült kismama panaszkodik arról, hogy semmire sincs ideje, és a semmi itt szó szerint azt jelenti, hogy enni, aludni, esetleg wécére menni, kérlek ne legyintsetek rá együtt érzően és közben gondolkozzatok azon, hogy ááá, ez biztosan túlzás. Nem túlzás. Most már első kézből tudom (Pszt, én hetekig alig mostam fogat).

Ha nem lett volna mellettem a férjem napi 24 órán át, valószínűleg pár hét alatt tinédzserkori súlyomra fogytam volna vissza, száraz kenyéren és a vízen élve (lehet, hogy jól jártam volna ). De ő hősiesen átvette az összes itthoni teendőt: főzött, bevásárolt, mosott, mosogatott, teregetett és ráadásul elvitte a babát sétálni, mikor már jártányi erőm sem volt, így aludhattam egy kicsit.

Az első hetek megpróbáltatásait súlyosbította, hogy egy héttel a szülés előtt költöztünk az új lakásunkba. Mikor hajnali négykor elfolyt a magzatvíz, dobozokból halásztuk elől a szükséges minimum felszerelést, ami a kórházba kellett. András minden erőfeszítése ellenére (egy hétig nem aludt ő sem, mivel nappal dolgozott, éjjel pedig pakolt, hogy mire hazajövünk a kórházból rend legyen), még hetekig dobozban voltak a cuccaink.

Szépen lassan azért minden a helyére került, csak éppen nem sikerült otthonosan éreznem magam. Két hete rájöttem miért: két és fél hónapja rántottán kívül nem főztem semmit. Nem tudtam belakni a konyhát. Olyan teljes ellátást kaptam, hogy nem kellett. Másrészt, mikor megpróbáltam, közbejött egy kis sírás-szoptatás-elaltatás és gyakorlatilag szénné égett a méregdrága kuktám. Szuper.

Viszont. Lesz egy nagyon frankó, egyelőre még titkos esemény, amin én is részt veszek. Ehhez tesztelnem kellett egy receptet , ezért megkértem anyukámat, hogy utazzon fel Szegedről és vigyázzon Emmára, míg én főzök.
Annyira, de annyira jól esett, hogy még mindig mosolyra fakadok, ha eszembe jut (ami elég gyakran van, hiszen készülök). És tényleg helyre állt a világ rendje. Egész nap főzőcskéztem, receptet írtam, pár óránként szoptattam, anyukám ringatta a babát. Mindenki boldog volt.

Éééééés tadaaaam: életem legjobb pho levesét sikerült előállítanom. Ez a recept marad, bár még egy kísérletet fogok tenni, mert eszembe jutott közben valami. Biztosan észrevettétek már, hogy a blog neve Funky Pho. Ennek története van, amit következő alkalommal fogok elmesélni, addig viszont készítsétek el a levest és miközben majd olvassátok, falatozzatok nyugodtan, így érthetővé válik a rajongásom ezért az ételért. 

Pho: 

DSCN6208
 

Hozzávalók 8 főre:
2 kg marha csont
0,7 kg marhafelsál vagy lapocka
8 cm fahéj
5 db csillagánizs
15 szem fekete bors
10 cm gyömbér
2 közepes fej hagyma
4 ek halszósz, min. 1,5 ek só, 1 ek cukor
6 liter víz

tálaláshoz:
1 kg friss rizstészta
1 csomag koriander
4 szál újhagyma
1 citrom
esetleg szójabab csíra, chili, savanyúság

Nem bonyolultabb, mint egy hagyományos húsleves. Első lépésként forraljunk vizet egy akkora lábosban, amibe minden alapanyag és hat liter víz belefér. Mikor forr, tegyük bele a csontokat és a hús 70 százalékát, majd lobogva forraljuk pár percig. Utána vegyük ki a csontokat és a húst, öblítsük le őket folyó víz alatt, öntsük ki a vizet, mossuk ki a lábost. Ezt a lépést kihagyhatjuk, viszont így biztosan szép tiszta lesz a leve.

IMG 9557
Csontok
IMG 9554
Hús

Második lépésként tegyünk fel 6 l hideg vizet a csontokkal és a hússal főni, mikor forr a lé, vegyük takarékra a lángot és gyöngyöztessük 3-3,5 órán keresztül. Közben a gázrózsán vagy inkább egy platnin grillezzük meg a hagymákat és a gyömbért. A fahéjat és a csillagánizst is megpiríthatjuk. Ezeket is mind tegyük a levesbe, plusz a sót, halszószt, cukrot. A végén még igazíthatunk az ízén. Menet közben szedjük le a képződött habot és pótoljuk az elfőtt vizet.

IMG 9560
 
IMG 9568
 
IMG 9566
Fűszerek

Amíg fő, tegyük fagyasztóba fél órára a hús 30 százalékát, majd vegyük ki és éles késsel szeleteljük fel hajszálvékonyra. Pácoljuk be egy-két kanál halszósszal, törött borssal és tegyük a hűtőbe tálalásig.

IMG 9569
 

A megfőtt húst tegyük hideg vízbe 10 perce, majd szeleteljük fel vékonyra.

Tálalás:

A rizstésztát adagonként tegyük forró vízbe 30 másodpercre, majd tegyük ki a tálakba. Osszuk el rajta a főtt húst, a feldarabolt újhagymát, és a nyers húst.

 
DSCN6189
 
DSCN6200
 

A nagyon forró levesből merjünk minden tálba. Mindenki ízlés szerint tehet hozzá koriandert, chilit, citromlevet.

IMG 9581
 

Akartok babás képet? :D